Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran’a Dünya Bilimler Akademisi’nden “Bilim Diplomasisi Ödülü”

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Dünya Bilimler Akademisi (TWAS) 2022 yılı Bölgesel Ödülleri kapsamında “Bilim Diplomasisi Ödülü”ne layık görüldü.

Uluslararası ilişkilere önemli katkılarda bulunan bilim insanlarını onurlandırmak üzere Dünya Bilimler Akademisi tarafından dört yılda bir verilen “Bilim Diplomasisi Ödülü 2022”nin (TWAS REGIONAL AWARDS 2022 in the subject area “Science Diplomacy”) sahibi Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran oldu.

Akademik ve bilimsel çalışmalarının yanı sıra bilim diplomasisi alanındaki çalışmalarıyla da dikkatleri üzerine çeken İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, bilimin ve uluslararası bilimsel iş birliklerinin ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesi ve ortak küresel sorunların çözümü için kullanılması anlamına gelen ‘Bilim Diplomasisi’ ödülüne aday gösterildi ve söz konusu ödülü Türkiye’ye getirmeyi başaran ilk Türk bilim insanı oldu.

Rektör Baran’ın kariyerinin başlangıcından itibaren gerek ulusal gerekse uluslararası arenada bilim diplomasisi üzerine yaptığı çalışmaları jüri tarafından takdir edilerek bu ödül kendisine verildi. Rektör Baran, daha önce de 2016 yılında İtalya’nın Trieste kentinde düzenlenen “Bilim ve Diplomasi” ve 2018 yılında Amerikan Bilim İlerletilmesi Organiazyonu (American Association for the Advancement of Science) tarafından organize edilen “Bilim Diplomasisi ve Liderlik” programlarına tüm dünyadan seçilen sınırlı sayıda bilim insanından biri olmuştu.

Prof. Baran’ın 2018 yılı Kasım ayından beri Rektörlük görevini sürdürdüğü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 2022 yılında Londra merkezli ve üniversiteleri değerlendiren ve derecelendiren en saygın kuruluş olan Times Higher Education’dan Yükseköğretimin Oskarı olarak bilinen “2022 Asya Ödülü”nü Uluslararasılaşma alanında almıştı.

Dünya Bilimler Akademisi 1983 yılında İtalya’nın Trieste kentinde, gelişmekte olan ülkelerden seçkin bir bilim insanı grubu tarafından gelişmekte olan ülkelerde bilimin ilerlemesi amacıyla kurulan özerk bir uluslararası organizasyondur. 1985 yılında Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği tarafından “Üçüncü Dünya Bilimler Akademisi” olarak resmen başlatılmıştır.

Gelişmekte olan ülkelerde bilimin ilerlemesi için Dünya Bilimler Akademisi (UNESCO-TWAS), araştırma, eğitim, politika ve diplomasi yoluyla sürdürülebilir refahı desteklemek için çalışmaktadır.

2021 yılı sonu itibarıyla UNESCO-TWAS’ın 108 ülkeden 11’i nobel ödüllü olmak üzere 1300’den fazla seçilmiş üyesi bulunmaktadır.

X