İzmir NIC Projesi Tanıtım Toplantısı

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yürütülen İzmir Network and Innovation Centre (İzmir NIC) Projesi Tanıtım Toplantısı, Teknopark İzmir İnovasyon Merkezinde yapıldı.
 
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü – Teknopark İzmir – YASAD işbirliğinde yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen İzmir NIC Projesi ile Bölgenin inovasyon ve girişimci ekosistem yönünü güçlendirerek sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunan kurumsal bir yapı oluşturmak hedefleniyor.
 
Odak sektörler arasında bir ağ oluşturması hedeflenen projenin tanıtım toplantısına; İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan,  AB ve Mali Programlar Daire Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya, AB Uzmanı Seda Kuzucu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İzmir İl Müdürü Engin Bişer, ESİAD Genel Sekreteri Hale Altan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Güler Sağıt katıldı.

Toplantıda konuşan İYTE Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran, Projenin Bölge için oldukça önemli bir kazanım olduğunu söyleyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Avrupa Birliği tarafından desteklenen bu projeyle, bilgi-iletişim teknolojileri ile yenilenebilir enerji sektörlerinden ürün ve hizmetlere ticarileşme, uluslararası iş birliği geliştirme ve yatırım fonlarına erişim gibi pek çok süreçte destek verilecektir. Toplam 50 girişimci, Start-up firması ve KOBİ’ye katkı sağlayacak bu proje kapsamında oluşturacağımız online platformla uluslararası işbirliklerinin kurulmasını sağlayacağız. Odak ülke ve kurumlarla diyalog halinde olarak kapasite geliştirme faaliyetleri de yürüteceğimiz bu projeyle, ekosistemimiz için en yüksek ivmeyi ve faydayı sağlayacağız.” Toplantıya katılanlara ve projenin hayata geçirilmesi için emek verenlere teşekkür eden Rektör Baran “Ülkemizin erim hedeflerine ulaşması için bir katalizör görevi üstlenecek, İzmir Network and Innovation Center Projesi’nin Ülkemiz, Enstitümüz ve Teknopark İzmir İçin hayırlı olmasını diliyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan ise İzmir NİC Projesi’nin oluşum sürecinden bahsetti. 15 Kasım tarihinde onaylanan ve odak sektörler arasında dijital bir platformun kurulacağını söyleyen Genel Müdür Mustafa Erdoğan “Ar-Ge odaklı projeler yürüten girişimcilere eğitimler verilecek, danışmanlık hizmeti sunulacak ve ürünlerin ticarileşmesi, uluslararasılaşması için gerekli altyapı sağlanacak. KOBİ’lerin- girişimcilerin rekabet gücünü, inovatif kapasitesini arttırarak özellikle bilgi iletişim teknolojileri ve yenilenebilir enerji alanlarında uluslararası alanda katma değeri yüksek ürünlerin ortaya çıkmasına hız kazandırmayı amaçlıyoruz”.Start-upların dış pazarda tanınma oranıyla doğru orantılı bir şekilde büyüdüklerini ifade eden Genel Müdür Erdoğan “Bölgenin güçlü bir kapasitesi var ve bu oluşumla bu kapasitenin uluslararası bir marka olması yönünde ivme kazandırmayı amaçlıyoruz” dedi.

 

İzmir NIC Projesi’nin İzmir Network And Innovation Center Projesi Nedir

İlgili paydaşlar arasında kuvvetli bir bağ ve stratejik işbirlikleri geliştirerek inovatif ürünlerin ticarileşmesi ve uluslararasılaşmasını sağlamak amacıyla oluşturulan,  3 yıl süreyle geçerli olan projenin bütçesi 3 Milyon Euro. 
 
İYTE, Teknopark İzmir, YASAD tarafından ortaklaşa yürütülecek Proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayesinde ve AB tarafından destekleniyor. Projenin odak sektörleri, bilgi-iletişim teknolojileri ve yenilenebilir enerji gibi iki stratejik alan olarak belirlendi. Bölgede yer alan 8 üniversite ve 6 Teknopark’ta hali hazırda yer alan 10 bin akademisyen, 170 bin öğrencinin inovasyon ve girişimci kapasitesini arttırmak dolayısıyla bölgenin sosyo-ekonomik anlamda kalkınmasına hız kazandırmak hedefleniyor
 
Proje kapsamında 5 ana başlık halinde hayata geçirilmesi faaliyetle ise şu şekilde:
  • Girişimci kapasitesi geliştirme programı
  • Dijital Platform oluşturmak
  • Ticarileşme ve uluslararasılaşma
  • Hukuki süreç yönetimi
  • Süreçlerin oluşturulması ve duyurulması

 

X