Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Vefatının 85. Yıl Dönümü Dolayısıyla Anma Programı Düzenlendi

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 85. yıl dönümü dolayısıyla İzmir Valiliği himayesinde ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ev sahipliğinde Sabancı Kültür Merkezi’nde anma programı düzenlendi.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda “Anılarla Atatürk” adlı kısa film gösterimi yapıldı.

İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmet, minnet ve şükranla anarak başladığı konuşmasında Atatürk’ün hayatında kahramanlık, hüzün ve mücadele dönemlerinin olduğuna işaret ederek, “Cumhuriyete kadar olan Atatürk’ün yaşadığı dönem bir kahramanlık dönemi. Çok küçük yaşta babasını kaybetti. Osmanlı İmparatorluğu, sürekli kan kaybediyor ve sıkıntı içerisindeydi. Ülke topraklarının bir bölümü her gün elden gidiyordu. Doğduğu, büyüdüğü toprakların elden gidiyor olması da büyük bir hüzün dönemiydi. Bu, hem zorluk hem mücadele dönemiydi. Onun hayatı, Filistin’de, Trablusgarp’ta, Çanakkale’de, Dumlupınar ve 9 Eylül İzmir’in kurtuluşuyla inanılmaz bir kahramanlık dönemi barındırıyor. Cumhuriyet’in kurulmasıyla dönemin çok daha ötesinde bir anlayışla yepyeni bir devlet kuruyor. 1938’de son nefesini verinceye kadar böyle bir devlet kurma, böyle bir müreffeh vatan inşa etme, her açıdan kalkınmış bir vatandaş topluluğu ortaya çıkarma hayaliyle mücadele etti ve bunu da başardı çünkü üzerinden 100 yıl geçti ve Cumhuriyet hala genç, hala dimdik ayakta, örnek gösterilen birçok gelişmiş ülkenin demokratik, hukuk değerleri açısından önde bir devlet. Atatürk’ün üçüncü dönemi var, biz ona sonsuzluk dönemi diyoruz” dedi.

Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, silah ve fikir arkadaşlarına minnet ve şükran duygularının her geçen gün artarak büyümeye devam ettiğini dile getirdiği konuşmasında şunları kaydetti: “Tüm zor şartlara rağmen güçlü bir inançla zafere odaklanıp yola çıkan Atatürk ve tüm dünyanın gıpta ettiği kurtuluş destanını yazan ecdadımız gibi bizler de aynı duygularla çalışacak, dünyanın içinden geçtiği değişim ve dönüşüm sürecini görecek, anlayacak ve ülkemiz ve milletimiz adına bu süreci en etkili şekilde yöneterek anlımızın ve aklımızın teriyle bugünün özü aydınlık geleceğimizi inşa edeceğiz.”

Konuşmaların ardından “İYTE’nin uluslararası öğretim üyeleri ve öğrencilerinin gözünden Mustafa Kemal Atatürk” adlı video gösterimi yapıldı. Şiirlerin okunduğu programda Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan dinleti ve zeybek gösterisi

X