Türkiye’nin İlk Li-Ion Batarya Simülatörü İYTE’de Üretildi
Yerli imkânlarla geliştirilen ve prototipi üretilen cihaz sayesinde saatler süren deneyler dakikalar içinde sonuçlanacak.
Lityum pillerle çalışan cihazların şarj ve deşarj döngüsünün araştırmacılarca tespit edilmesi ve anlamlandırılması adına batarya simülatörleri büyük önem taşımaktadır. Yurtdışında üretilen ve değerli bir ihracat kalemi olan batarya simülatörlerini artık Türkiye’de üretmek mümkün olacak.
Batarya simülatörü üzerine uzun zamandır çalışan İYTE Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhan Özdemir geliştirilen ürün hakkında şöyle konuştu: “Li-Ion tarzı bataryaların sağlıklı bir şarj süreci saatler almaktadır. Bu da tek bir batarya hücresinin şarj ve deşarj döngüsüne tanık olmak için saatler harcanması anlamına gelir. İşte tam da bu noktada, batarya simülatörleri devreye girerler. Batarya simülatörleri, saatler tutabilen şarj sürecini, akım ve voltajlar aynı kalmak şartıyla, sadece dakikalara sıkıştırabilirler. Bu anlamda, batarya simülatörleri ağırlığınca altın ederler çünkü saatler süren tek bir deneyin gözlemlenmesi yerine bu özellikler dakikalar içinde gözlemlenebilirler. Böylece araştırmaların maliyeti ciddi anlamda düşerken sonuca ulaşmak da hızlanmaktadır. Bu kapsamda, ciddi araştırmacılara dahi hitap edebilecek temel fonksiyonlara sahip yerli bir Li-Ion batarya simülatörünün eksikliği çok uzun zamandır hissedilmekteydi. İYTE Makine Mühendisliği olarak hem bu alandaki boşluğu doldurmak hem de bir temel enstrümanı öncelikle kendi laboratuvarımıza kazandırmak için ilk yerli prototipi çıkarmış bulunuyoruz: Tek hücreli Li-Ion simülatörü InstarM Simplex ve çift hücreli InstarDuo Simplex. InstarM Simplex, üzerinde pil gibi davranan tek bir sanal pil varken, çift hücreli olan InstarDuo Simplex’te bu iki adettir. Sanal piller, pil gibi davranan, alan etkili Mosfet veya tümleşik IGBT temelli olabilecek güç kartlarıdır.
Prof. Dr. Serhan Özdemir açıklamasında ayrıca “Yerli bir alternatif ürün çıkararak, bu alanda Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltmak öncelikli hedefimizdi” dedi.