Engellilerde Bireyselleşme Serüveni

İzmir Üniversiteler Platformu Engelsiz Üniversite Kurulu tarafından düzenlenen “Engellilerde Bireyselleşme Serüveni” konulu panel yapıldı. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ev sahipliğinde yapılan panele İYTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Kale,  İzmir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nesim Tanğlay, İzmir Ekonomi Üniversitesinden Uzm. Klinik Psikolog Merve Minkari Tunçay, farklı üniversitelerde eğitim gören öğrenciler katıldı.

Engelli bireylerin eğitim hayatlarında yaşadığı sorunlar, kendilerini ifade etmelerine ortam sağlamak, bağımsızlaşma süreçlerine katkıda bulunacak sosyal farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen panele katılan öğrenciler deneyimlerini aktardı.

Prof. Dr. Serdar Kale: “Engellenen mi Engelli mi”?

Panelin açılış konuşmasını yapan İYTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Kale “Bütün bu süreçte, mekâna ilişkin fiziksel öğeleri, standartlaşmış davranış kalıplarımızı ve öncelikle kullandığımız dili belki de gözden geçirmemiz gerekiyor. Örneğin yüksek platformlu bir sahneye ihtiyacınız var ve sahnenin bir kenarına rampa yapmazsak aslında standardın dışında olanları biz engellemiş oluyoruz. Dolayısıyla engelli yerine belki de engellenen demek daha doğru. İyileştirilen yasalarla, sosyo-kültürel yapıdaki gelişmeler sayesinde düne oranla daha iyi bir oluşum içindeyiz. Ancak tam anlamıyla eşit bir toplumsal yapıyı inşa edebilmek uzun soluklu bir yolculuk ve bu süreçte daha sabırlı, daha umutlu ve daha akılcı düşünmeliyiz” dedi.

Törende konuşma yapan İzmir Aile, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Nesim Tanğlay ise Türkiye’de 12,5 milyon engelli vatandaşın bulunduğunu ve bu sayıyı aileleriyle birlikte değerlendirmek gerektiğini dolayısıyla 30 milyonu bulan bir nüfus olduğuna işarte etti. İl Müdürü Nesim Tanğlay sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülkemizde her 3 kişiden birini ilgilendiren bu konunun daha fazla üstünde durmalıyız. Önceliğimiz onların toplum içinde yer almalarını, ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarına yönelik çalışmalar yapılmasını, ayrımcılığa maruz kalmadan sosyal ve insanı haklardan eşit bir şeklide faydalanmalarını sağlamak olmalı. Bu yüzden bu tip panel ve çalıştayların yürütülen politikalara önemli artılar kazandıracağını düşünüyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından İzmir Ekonomi Üniversitesinden Uzm. Klinik Psikolog Merve Minkari Tunçay “Bireyselleşme Süreci ve Engellilik konuşlu” bir sunum yaptı. Bir ilham hikâyesi olarak belgeseli yapılan Prof. Dr. Mike Oliver’ın hayatından kesitler içeren “Engelsizleştirilen Mike Oliver” filminin gösterimiyle sabah oturumu son erdi.

Öğrenciler Deneyimlerini Aktardı

İYTE Fotonik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Varlıklı’nın katkılarıyla gerçekleştirilen panelin ikinci bölümünde ise İzmir’in farklı üniversitelerinden gelen öğrenciler yaşadıkları sorunları ve çözüm önerilerini dile getiren konuşmalar yaptı. Panelin sonunda konuşma yapan öğrencilere teşekkür belgesi verildi.

İzmir Üniversiteler Platformu Engelsiz Üniversite Kurulu Nedir

İzmir Üniversiteleri Platformu,  İzmir üniversitelerinin akademik, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda dayanışmasını sağlamak ve İzmir’i bir “Üniversite Kenti” olarak konumlandırmak amacıyla çalışmalar yürütüyor. İzmir’deki tüm üniversitelerin dahil olduğu platformun farklı alt birimleri bulunuyor. Engelsiz Üniversite Kurulu ile engelli bireylerin yükseköğrenim hayatları boyunca ve mezuniyet sonrası bağımsız ve üretken bireyler olarak çalışmalarına katkıda bulunacak projeler yürütüyor.

X