Prof. Dr. Mustafa Muammer Demir’in Buluşu Tescil Aldı

Prof. Dr. Mustafa M. Demir ve araştırma ekibinin buluşu sayesinde LED üretiminde gittikçe artan fosfor kullanımında önemli derecede tasarruf sağlanabilecek.

Dünyada nadir bulunan fosfor elementine duyulan ihtiyacı azaltma yolunda önemli bir çalışmaya imza atan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa M. Demir ve araştırma ekibinin buluşu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından “incelemeli patent” olarak tescil edildi.

“Bir Fosfor Dönüşümlü Beyaz Led Paketi” başlıkla patent almaya hak kazanan Prof. Dr. Demir buluşu hakkında şöyle konuştu: “Bugün dünya genelinde aydınlatma endüstrisi 100 milyar doların üstünde bir paya sahip devasa bir sektördür. Yine günümüzde geleneksel aydınlatma ürünleri yerine daha fazla enerji tasarrufu sağlayan LED temelli aydınlatma ürünleri kullanılmaktadır. LED temelli ürünlerin kullanımı arttıkça bu ürünlerin üretiminde kullanılan malzemelere de ihtiyaç artmaktadır. Örneğin, beyaz ışın için dünyada nadir bulunan fosfor elementine büyük oranlarda gereksinim vardır. Bu durumda sınırlı kaynaklar yerine doğada bolca bulunan cam temelli cam boncuklar kullanarak; tipik bir LED temelli beyaz ışık sisteminde fosfor miktarını önemli ölçüde azaltmayı basardık. Dr. Ufuk Şentürk ve Dr. Tuğrul Güner ile birlikte İYTE bünyesinde yaptığımız ve patent almaya hak kazandığımız buluş sayesinde gittikçe artan fosfor kullanımı için önemli derecede fosfor tasarrufu sağlanabilecek”

Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran, çalışmalarıyla patent almaya hak kazanan Prof. Dr. Demir’i Senato Salonunda yapılan bir törenle tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

X