İYTE’nin RÜZMER Projesine İzmir Kalkınma Ajansından 33 Milyon TL’lik Araştırma Desteği

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda faaliyet gösteren İzmir Kalkınma Ajansının (İZKA) güdümlü projesi kapsamında araştırma desteği almaya hak kazanan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rüzgâr Enerjisi Meteorolojisi ve Çevresel Test ve Analiz Merkezi (RÜZMER) projesinin sözleşme imza töreni gerçekleştirildi.

İzmir Valiliğinde gerçekleştirilen imza töreni İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Yusuf Baran ve İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz’un katılımıyla gerçekleştirildi.

Törende konuşan İzmir Valisi Köşger, “Kurulacak olan bu test ve analiz merkeziyle rüzgâr sektöründe yüksek teknoloji üretimine yönelik test ihtiyacının ülkemizde karşılanması bu konuda yurtdışına bağımlılığı ortadan kaldıracaktır. Merkezin rüzgâr sektörü dışında, savunma sanayi ve otomotiv gibi farklı sektörlere hizmet verebilecek olması projenin önemini daha da artırmaktadır. İzmir’in, rüzgâr sektörü başta olmak üzere yüksek teknoloji üretiminde ulaşmış olduğu düzeyi ve sahip olduğu yüksek kapasiteyi, bu proje ve yakın dönemde temeli atılan Bilişim Vadisi projesi gibi büyük ve önemli yatırımlarla daha da ileri bir noktaya hızla ulaştıracağına inanıyorum.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran ise, “Millî ve bağımsız bir test ve analiz merkezinin, Türkiye’deki rüzgâr santrali kurulu gücünün yarısından fazlasına 200 km’den daha yakın olan ve Rüzgâr Enerjilerinin Başkenti olarak adlandırılan İzmir’imizde kurulması stratejik önem taşımaktadır. Rüzgâr enerjisinin yanı sıra ileri malzemelerin koşullandırılması ve analizi konularında da akademiden ve sanayiden araştırmacılara test ve analiz hizmeti verecek olan projemizin ülkemize, şehrimize ve İYTE’ye hayırlı olmasını diliyorum. Destekleri için T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, İzmir Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’e, İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Dr. Mehmet Yavuz’a ve çalışmaları ile projeye katkı sunan İYTE öğretim üyelerimize teşekkür ediyorum. ” dedi.

İmzalanan proje sonrası hayata geçecek olan Rüzgâr Enerjisi Meteorolojisi ve Çevresel Test ve Analiz Merkezi (RÜZMER) konumu itibarıyla İzmir’de rüzgâr enerji alanında büyük bir avantaja sahip olan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde kurulacak. Yenilenebilir kaynaklardan elde edilecek elektrik üretimimizin artırılması, enerjideki dışa bağımlılığımızın azaltılması ve zengin rüzgâr kaynaklarına sahip olan ülkemizin mevcut potansiyelinin verimli bir şekilde kullanılabilmesine imkân tanıyan bu proje ile İYTE, 33 milyon TL’lik araştırma desteği alacak. Söz konusu proje sayesinde; rüzgâr enerjisi sektöründe yüksek teknoloji üretimi açısından gerekli test ve analizler, yerli ve millî kaynaklar kullanılarak ülkemizde yapılabilecek.

Yerli üretimi teşvik edici bu tarz devlet politikaları ile, İzmir’de yapılacak rüzgâr enerjisi yatırımları artarak devam etmekle birlikte kurulacak bu ve bunun gibi merkezler ülkemizin rüzgâr enerjisi sektörüne büyük bir avantaj sağlayacak.

X