İYTE’den Rüzgar Enerjisi Sektörüne Büyük Katkı

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rüzgar Enerjisi Meteorolojisi ve Çevresel Uygulama ve Araştırma Merkezi (RÜZMER) kuruldu.

İYTE’nin Türkiye çapında akademik ve sanayiden tüm araştırmacılara hizmet veren tematik merkezlerinin bulunduğu Gülbahçe Kampüsü’ndeki 7.000 m2 kapalı alana sahip Tümleşik Araştırma Merkezleri (TAM) kompleksinde konuşlanacak olan RÜZMER, T.C. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 26.10.2022 tarihli ve 77683 sayılı yazısı ile onaylandı.

İYTE’nin 2021’de İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) desteği ile hazırladığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunduğu, 40 milyon TL’lik bir bütçeyle desteklenen RÜZMER, Türkiye’deki kurulu rüzgar santrali gücünün yarısından fazlasının merkezi İzmir’de milli ve bağımsız bir test ve analiz merkezi olarak hizmet verecek.

Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran RÜZMER’in kuruluşu ile ilgili olarak verdiği demeçte: “İYTE, eğitim, bilim, teknoloji ekosisteminde ürettiği bilgi, nitelikli insan kaynakları ve ileri araştırma altyapısıyla ülkemizin sanayisinin gelişmesine katkıda bulunmaya, dışa bağımlılığını azaltmaya ve uluslararası rekabet gücünü arttırmaya devam ediyor. RÜZMER bu anlamda başlattığımız en önemli projelerimizden biriydi. Rüzgâr enerjisi sektöründe yüksek teknoloji üretimi açısından gerekli test ve analizleri artık yerli ve millî kaynaklarımızla ülkemizde yapabilecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Projemizin hayata geçmesinde bize destek veren, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank’a, İzmir Valimiz Sayın Yavuz Selim Köşger’e ve İzmir Kalkınma Ajansına teşekkür ediyor, Merkezimizin bölgemiz ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

Yapılanma süreci devam eden RÜZMER’de kurulacak olan laboratuvarlar:

  • Meteorolojik Ölçüm ve Test Laboratuvarı
  • Çevresel Koşullandırma Laboratuvarı
  • Spektroskopik Malzeme Test ve Analiz Laboratuvarı

RÜZMER laboratuvarları, lidarlar ve sodarlar gibi karasal ve deniz üstü uzaktan rüzgar ölçümünün yanı sıra, sektörün kule, türbin kanatları ve diğer aksamlara yönelik nitelikli malzeme araştırmalarına ve testlerine destek verecek, aynı zamanda savunma ve otomotiv sanayi gibi diğer sektörlere de hizmet verecektir.

Önümüzdeki 5 yıl süresince küresel ölçekte yıllık 170 milyar dolarlık bir pazar oluşturması beklenen rüzgar enerjisi sektöründe standartlar dahilinde test ve analizlerin gerçekleştirilebileceği bir merkez olarak İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü kampüsünde hizmet verecek olan RÜZMER, maliyet ve zaman kayıplarının önüne geçerek gerek bölge gerekse ülkenin sektörde rekabet gücünü arttıracak olması dolayısıyla büyük stratejik öneme sahiptir.

X