İYTE Birleşmiş Miletler 2023 Su Konferansında

Panelin Açılış Konuşmasını Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran Yaptı

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) 22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında “Birleşmiş Milletler 2023 Su Konferansı (UN 2023 Water Conference)” bünyesinde uluslararası bir panel düzenledi. Panelin açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran yaptı.

İYTE Araştırmalardan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba’nın moderatörlüğünü yaptığı “Bilim ve Diplomasinin Kesişim Noktasında Su” başlıklı panelde; İYTE genelinde ve Uluslararası Su Kaynakları Bölümü özelinde yürütülen eğitim, araştırma ve topluma katkı faaliyetleri paylaşıldı.

Panelde “Bilim ve Su Diplomasisi” başlıklı bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran şunları kaydetti: “Kuraklık problemi günümüzün en önemli sorunlarından birisi. Önümüzdeki günlerde temiz suya ulaşımda çok daha büyük krizlerle karşı karşıya gelebiliriz. Ancak bilim burada devreye giriyor ve bilimin gücü sayesinde sulamada, içme suyu üretiminde yeni teknolojiler geliştirmek, yeni teknolojilerin herkes tarafından kullanılabilirliğini sağlamak elimizde. İYTE ve özellikle Uluslararası Su Kaynakları bölümüzde bu anlamda son derece kıymetli çalışmalar yürütülüyor. İklim değişimine uyumlu projeler üretmek için hep birlikte el ele vermeli, ortak bir strateji belirlemeliyiz.”

“Bilim ve Diplomasinin Kesişim Noktasında Su” panelinin moderatörlüğünü üstlenen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Baba ise, “Gezegenimizin yüzde yetmişinden fazlasının suyla kaplı olması nedeniyle su sıkıntısı çekmeyeceğimiz düşünülebilir. Ancak iklim değişikliği yüzünden özellikle temiz içme suyuna erişimde sorun yaşıyoruz. Yeni su kaynakları için sürdürülebilir çözümler üretmemiz gerekiyor ve İYTE Uluslararası Su Kaynakları Bölümü olarak bu konuda projeler geliştiriyoruz.” dedi.

İYTE tarafından düzenlenen uluslararası panelde; Dışişleri Bakanlığı’ndan Simla Yasemin Özkaya, Dünya Su Konseyi’nden Prof. Dr. Ahmet Mete Saatçi, Delft Üniversitesi’nden Prof. Dr. Susanna Schmeier, Arizona Devlet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Olcay Ünver, Uluslararası Su Hukuku Akademisi’nden Prof. Dr. Patricia Wouters ve Prof. Dr. Sergei Vinogradov ile İYTE ve MEF Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşegül Kibaroğlu da panelist olarak yer aldı.

Türkiye’nin su politikalarına katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar yürüten İYTE; dünyanın su konusundaki en büyük etkinliği olan Birleşmiş Milletler 2023 Su Konferansı’na katılmak ve etkinlik düzenlemek için 24 Ocak 2023 tarihinde Birleşmiş Milletler’den özel akreditasyon aldı. 22-24 Mart 2023 tarihlerinde New York’ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler 2023 Su Konferansı kapsamında Birleşmiş Milletlere üye ülkeler ve diğer paydaşların katılımıyla pek çok üst düzey toplantı ve özel etkinlikler gerçekleştiriliyor. “Sağlık İçin Su”, “Sürdürülebilir Kalkınma İçin Su”, “İklim, Direnç ve Çevre İçin Su”, “Uluslararası İşbirliği İçin Su” ve “Uluslararası Su Eylem Planı” temalarında gerçekleşecek Birleşmiş Milletler 2023 Su Konferansı’nda 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşma yolunda suyun önemi pek çok açıdan tartışılıyor.

X