İYTE Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi Tarafından Verilen Ruggero Bertani İnovasyon Ödülünün Beş Finalistinden Biri

Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi  Avrupa Jeotermal Enerji Konseyi (EGEC) tarafından, jeotermal enerji alanına yenilikçi ürünler, bilimsel araştırmalar veya proje girişimleri şeklinde olağanüstü katkıda bulunan şirketlere ve kurumlara verilen Ruggero Bertani Avrupa Jeotermal İnovasyon Ödülünün Beş Finalistinden biri İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) oldu.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü öğretim üyeleri Prof. Dr. Alper Baba ve Prof. Dr. Mustafa M. Demir’in “Jeotermal enerji santralinde CO2’yi bir inhibitör olarak yakalama ve kullanma” başlıklı projesi;  Ruggero Bertani İnovasyon Ödülü’nün beş finalistinden biri olmaya hak kazandı.

Jeotermal sistemlerde kabuk oluşumunu en aza indirgeyen, bakım maliyetlerini azaltan, korozyonu önlediği için sistem elemanlarının ömrünü uzatan ve enerji verimliliğini arttıran bir sistem içeren proje, jeotermal enerji alanına yenilikçi bir yaklaşım getiriyor.

Ödülün nihai sonuçları Haziran 2022’de açıklanacak.

2022 yılı ödüller için beş finalist şu şekilde:

Baker Hughes (Hollanda) – Korozyona Dirençli Bölmeli Elektrikli Dalgıç Pompa ve Tamamlama Sistemi

Celsius Energy (Fransa) – Celsius Enerji Sistemi

Fraunhofer IEG (Almanya) – Jeotermal soğutma ve ısıtma için enerji konsepti

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (Türkiye) – Jeotermal enerji santralinde CO2’yi bir inhibitör olarak yakalama ve kullanma

Perryman Technologies Research (Fransa) – Jeotermal Lityum Ekstraksiyonu

2022 jürisi Miklos Antics (Fransa, EGEC’i temsil ediyor), Inga Berre (Norveç, Bergen Üniversitesi’nden Profesör), Sandra Kircher (Messe Offenburg’u temsilen Almanya), Fausto Batini (İtalya, Magma Energy, ETIP-DG Başkanı) ) ve Javier Urchueguia (İspanya, RHC-ETIP jeotermal panelini temsil ediyor).

X