ABD’li Öğrenciler İYTE’de Deneyim Kazanıyor

İYTE ile Nebraska-Lincoln Üniversitesi arasında yapılan anlaşma kapsamında Türkiye’ye gelen 9 Amerikalı öğrenci, laboratuvar ve saha çalışmalarına katılarak deneyim kazanıyor.

ABD’nin Nebraska Lincoln Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Ece Erdoğmuş liderliğinde yürütülen projeyle üç yıl boyunca her yıl 9 öğrenciden oluşan farklı gruplar, yedi hafta boyunca İYTE İnşaat Mühendisliği Bölümü bünyesindeki çalışmalara katılıyor.

Bu yıl da Nebraska-Lincoln ve Tennessee State University’den gelen öğrenci gurubu, İYTE Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Engin Aktaş ve Mimarlık Fakültesi Mimari Restorasyon Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Turan’ın mentörlüğünde çalışmalar yürütüyor.

Amacı, tarihi koruma projelerini mühendislik konularında uzmanlaşmış eğitim ve küresel farkındalığa sahip bir uzman kadrosu yetiştirmek şeklinde açıklanan program kapsamında İYTE laboratuvarları ve belirlenen sahalarda araştırmalar yapılıyor.

ABD’de sayıları giderek artan eski yapıların, önümüzdeki yıllarda tarihi koruma potansiyelini ele almak için işgücü gelişimine duyulan ihtiyaç karşısında, İYTE İnşaat Mühendisliği Bölümünün deneyimlerinden faydalanarak bu konularda uzman kadroların yetiştirilmesine yönelik, 2016 yılında yapılan anlaşma 2020 yılına dek sürecek.

Amerikalı öğrenci grubuyla birlikte İYTE’nin konuğu olan Tennessee State University Departmant of Civil and Architectural Engineering’den Prof. Catherine Gordon, Türkiye’de ve İYTE’de bulunmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, laboratuvarlarda pek çok malzeme testi yapma fırsatı bulduklarını kaydetti.

 

X