Türk Fındığında Verim ve Kaliteyi Arttıracak Araştırma
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde yapılan araştırmayla, Türk fındığında verim ve kalitenin artırılması hedefleniyor. Araştırmalar sonucunda ortaya çıkarılacak sertifikalı fidanlar sayesinde; Türkiye’nin fındık ihracatı miktar ve değer bazında artacak.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde Kurulu “Bitki Bilimleri ve Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi (BİTEK) ile Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü arasında fındıkla ilgili 2015’te iş birliği anlaşması yapıldı. İş birliği kapsamında Giresun Fındık Araştırma Enstitüsünde bulunan çeşitler BİTEK’te analiz edildi ve birbirlerinden farklılıkları ortaya kondu. Fındık çeşitleri kalite, verim, iklim şartlarına göre detaylandırıldı. Çalışma sonucu Türk fındık çeşitleri, DNA düzeyinde birer barkoda sahip olurken, fındık için önemli besinsel, teknolojik ve agronomik karakterlerin moleküler ıslahına da imkân sağlandı.
İYTE Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar, basına yaptığı açıklamada, Türkiye için stratejik bir ürün olan fındıkta kalite ve verim sorunları çözüldüğünde daha çok ihracat geliri elde edilebileceğini belirtti.