İYTE’de Rektör Devir Teslim Töreni Yapıldı

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsüne Rektör olarak atanan Prof. Dr. Yusuf Baran, düzenlenen devir teslim töreniyle görevi Prof. Dr. Mustafa Güden’den devraldı.

Enstitünün Senato salonunda düzenlenen “Rektörlük Devir Teslim Töreni”nde konuşan Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran  “Beni bu göreve layık gören Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi arz ediyorum. Ayrıca YÖK Başkanımız ve YÖK Genel Kurul üyelerimizin teveccühüne şükranlarımı sunuyorum.” dedi. Rektör Baran sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu bir nöbet değişimidir. Bu nöbet değişiminin ülkemize, bölgemize, İzmir’e ve Enstitümüze, hayırlar getirmesini diliyorum. Önümüzdeki süreçte Enstitümüzü devraldığımdan çok daha iyi bir noktaya getirmek için çalışacağım. Rektörlük makamını devr aldığım bu andan itibaren enstitümüze adalet, hakkaniyet ve liyakat ilkelerine bağlı kalarak, hiçbir ayrım gözetmeksizin ve elbette herkesin rektörü olarak liderlik edeceğim.

Temel hedeflerim, ülkemizin muasır medeniyetler seviyesine ulaşması ve aşmasını sağlamak adına topluma rol model lider bireyler yetiştirmek, Enstitümüzün eğitim ve araştırmadaki mükemmeliyete ulaşma yolculuğunu sürdürmek, topluma azami düzeyde katkı sunmak, ulusal ve uluslararası alanda başarılarımızı arttırmak ve ülkemizin kısa ve uzun erimli hedeflerine ulaşmasına ve bölgesel ve ulusal kalkınmamıza azami düzeyde katkı sunmak olacaktır.

Şahsıma takdir edilen bu görevin yüklemiş olduğu ağır sorumlulukların farkındayım. Allah bizleri mahcup etmesin, doğru işlerimizde muvaffak etsin.”

Rektörlük görevini devreden Prof. Dr. Mustafa Güden ise “Prof. Dr. Yusuf Baran Hocamız üniversitede birlikte çalıştığımız değerli bir öğretim üyemiz.  Kendisinin gelecek günlerde farklı bir heyecan ve atılımla İYTE’yi daha ileriye götüreceğine yürekten inanıyorum ve kendilerine yeni görevinde başarılar diliyorum” diye konuştu. Prof. Dr. Mustafa Güden, İYTE’li bir öğretim üyesi olarak İYTE’nin uluslararası marka bir üniversite olmak hedefini gerçekleştirmesine katkıda bulunmak için çalışmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran günün anısına Prof. Dr. Mustafa Güden’e çiçek takdim ederken, Mustafa Güden de Rektör Baran’a çiçek takdim etti.

Rektör Prof. Dr. Yusuf Baran’ın uğurladığı Prof. Dr. Mustafa Güden, üniversite yöneticileri ve daire başkanlarıyla vedalaşarak salondan ayrıldı. İyi dilek ve temennileri kabul eden Rektör Baran daha sonra makamına geçti ve tören sona erdi.

Prof. Dr. Yusuf  Baran Kimdir

Prof. Dr. Yusuf Baran, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesidir.

1998 yılında Dicle Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Biyoloji Öğretmenliği Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek Lisans derecesini 2002 ve Doktora derecesini 2006 yılında ODTÜ’den aldı. 2007-2015 yılları arasında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2005-2006 Yıllarında Medical University of South Carolina’da misafir araştırmacı olarak çalıştı.

Bilim, teknoloji, diplomasi konulu ulusal ve uluslararası toplantı/ kongre/ forumlarda 200’ün üzerinde konferans verdi. Birleşmiş Milletler, Avrupa Parlementosu, Dünya Bilim Forumu, Bakü Hümanitar Forumu, Dünya Ekonomik Forumu, Dünya Yaşam Bilimleri Forumu, Bilim Diplomasisi, Bilim Liderliği gibi çok önemli toplantılara davet edildi ve konferanslar verdi.

Prof. Dr. Yusuf Baran’ın çeşitli kurumlar tarafından desteklenen 35’in üzerinde bilimsel araştırma projesi, 350’nin üzerinde yayınlanmış bilimsel makalesi, ulusal ve uluslararası kongrelerde sunulmuş bildirisi vardır. Dr. Baran’ın 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası kurumlar tarafından verilmiş ödülü bulunmaktadır.

Bu ödüllerden bazıları;
2013 Yılında, Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl tüm dünyadan “akademik mükemmeliyet, topluma hizmet ve bilim ile dünyayı değiştirme potansiyeli” bulunan 40 yaşın altındaki 40 lider genç bilim insanına verdiği “Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü”

2014 yılında Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Organizasyonu’ndan “Bilimsel Önderlik Alanında Türkiye’nin en Başarılı İnsanı Ödülü”,

2015 yılında, Dünya Bilimler Akademisi’nin tüm dünyadan seçtiği 40 yaş altı 25 genç bilim insanına verilen “Genç Üyelik Onuru”

2016 yılında, Dünya Bilimler Akademisi ve Amerika Bilimin İlerletilmesi Organizasyonu’nun tüm dünyadan seçtiği 30 kişiden biri olarak Bilim ve Diplomasi Programı Üyeliği onuru,

2017 Yılında Türk Eczacılık Akademisi’nden “Teşvik Ödülü”, 2016 yılında Deneysel Hematoloji Derneği’nden, 2013 Yılında Bilim Kahramanları Derneği’nden ve 2010 yılında Türkiye Bilimler Akademisi’nden “Yılın Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü”nü almıştır.

Dr Baran, 2007 yılında doktora tezi ile “Yılın Tezi Ödülü”nü almıştır.

Son olarak ise, 2018 yılında, Amerika Bilimin İlerletilmesi Organizasyonu’nun tüm dünyadan seçtiği 28 kişiden biri olarak Bilim Diplomasisi ve Liderlik Çalıştayına seçilmiştir.

Çalışma alanları kanser moleküler biyolojisi, ve bilim ve teknoloji politikaları ve bilim diplomasisi üzerine yoğunlaşmaktadır.

Prof. Dr. Yusuf Baran,
2010-2015 Yılları arasında TUBİTAK Danışma Kurulu Üyeliği
2015-2018 yılları arasında Abdullah Gül Üniversitesi Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Ar-Ge’den sorumlu Rektör Yardımcısı görevi (2017-2018),
Dünya Bilimler Akademisi Genç Üyeler Ağı Yönetim Kurulu Üyeliği;
Küresel Genç Akademi, Yönetim Kurulu Üyeliği;
Birleşmiş Milletler’in gelişme ilkelerini gerçekleştirmek üzere kurulan Gelişen Ülkeler Mühendislik ve Teknoloji Akademisi kurucu üyeliği;
Dünya Genç Bilim İnsanları Organizasyonu üyeliği;
Dünya Ekonomik Forumu, Yılın Genç Bilim İnsanı Programı Üyeliği;
gibi birçok farklı görevi de yürütmektedir.

Dr. Baran aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde devam devam eden Türkiye Akademik ve Bilimsel İşbirliği Programı’nın danışma kurulu üyesi ve Yunus Emre Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi olarak da çalışmalarını sürdürmektedir.

X