Bedenimizin Sessiz Dili
Hizmet İçi Eğitim kapsamında düzenlenen seminerler dizisinin ikinci bölümünde Dr. Cengiz Üzün İYTE’lilere “Beden Dili” konusunda eğitim verdi.

İYTE personelinin yanı sıra öğrencilerin de ilgi gösterdiği eğitimde; günlük hayatta ve çalışma esnasında karşılaşılan sorunlar uygulamalı olarak anlatıldı. Karşınızdaki kişiyle etkili bir iletişim kurabilmek için göz kontağı kurulması gerektiğini söyleyen Cengiz Üzün eğitimde şunları söyledi: “Duygularımızı daha güçlü ifade edebilmek için mimiklerimizi kullanırız, konuşurken farkında olmadan yaptığımız jestler rahatlamamızı dolayısıyla konuşma yetimizin güçlenmesini sağlar. O yüzden konuşmaya başlamadan önce kendinizi rahatlatacak bir jestte bulunmaktan çekinmeyin” diye konuştu. Objelerin simgesel bir değeri olduğunu ve gizli ikna edici görevi üstlendiklerini belirten Cengiz Üzün, “bir diyaloğu anlamada sözcüklerin etkisi yüzde 9’u geçmez. Sesin yüzde 25’lik bir katkısı bulunur ve sesin vurgusu, tınısı, sesin tonu gibi konular beden dili başlığı altında ele alınır” dedi.

Sosyal dengeyi kurabilmek için herkesin yalan söylemek zorunda olduğunu ifade eden Cengiz Üzün sözlerine şöyle devam etti: “İnsan beyni temelde üç bölümden oluşur. Sürüngen beyin, limbik beyin ve neokorteks beyin. Sürüngen beyin sayesinde nefes alırız, hayatta kalırız. Neokorteks beyin sayesinde düşünür, araştırır, keşif yapar ve icat ederiz. Limbik beyin ise duyguların, hafızanın merkezidir ve dış çevreden gelen tepkiye en çok bu bölüm tepki verir.”

Evrensel kuralları öğrenmenin önemine değinen Cengiz Üzün, “dinlemek, gözlemlemek ve göz kontağı kurmak, iyi ve etkili iletişimin olmazsa olmazıdır” diye konuştu.

Soru cevap bölümünün ardından seminer sona erdi.

Son Güncelleme : Evrim Yakut 11.04.2018 15:17

Öğrenci Bilgi Sistemi İYTE Web Mail İYTE Kütüphane Mezunlar Nerede İYTE Bülten İZTEKGEB Atmosfer TTO Bimer İYTE'de Ne Nerede?