A-Z Liste
Site Haritası
 
HAKKINDA ARAŞTIRMALAR ÖĞRENCİ AKADEMİK İYTE'M İLETİŞİM
Personel Manzaraları

İYTE’deki Farklı Yüzler
İçimizden Biri
Şevket İNCİ

“Yemek yapmak benim için meditasyon…”

İYTE’de farklı yüzler bölümümüz için bu sayıda Şevket İnci ile söyleşi yaptık. Şevket Usta ile konuşmak hem iştahımızı açtı, hem de yemek yapmanın aslında ihtiyaçtan çok bir ritüel olması gerektiğine kanaat getirdik.

Şevket İnci kimdir? Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

1967 Isparta Yalvaç Köyü doğumluyum. Bir kasabada yetiştim. Fakir bir ailenin çocuğuyum. İlk ve orta öğrenimimi Yalvaç’ta tamamladım. Yalvaç Atatürk Lisesi mezunuyum. Evliyim. 2 çocuk babasıyım. 8 yaşında Eren adında bir oğlum, 5 yaşında Ceren adında bir kızım var. Liseyi bitirdikten sonra üniversite okumak için İzmir’e geldim. Turem Otelcilik Okulu Aşçılık Bölümü’nü bitirdim. 1996 yılında İYTE’de yemekhanenin organizasyonunu sağlamak amacıyla aşçıbaşı olarak çalışmaya başladım. Ancak 2008 yılından beri İYTE Mimarlık Fakültesi’nde Bilgisayar İşletmeni olarak görev yapmaktayım. İYTE’de çalıştığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.

Yemek yapmaya olan ilginiz nasıl başladı. Niye aşçılık bölümünde okuma kararı aldınız?

Çocukluğumdan beri boş vakitlerimde karakalem resim yaparım. Yemek yapmak bu yüzden ilgimi çekti. Tabiat ananın bize sunmuş olduğu ürünleri kullanarak yeni bir ürün ortaya koymak beni heyecanlandırdı. Tıpkı bir ressamın tablosunu şekillendirdiği gibi, ben de sebze ve meyvelerle tabakları süslerim. Yaratıcılık gerektiren lezzetler oluşturmak, kendimden bir şeyler katarak pastalar yapmak, pişirdiğim yemekler sayesinde övgüler almak hem eğlenceli hem de gurur verici. Emeğimin karşılığında arkadaşlarımın deyimiyle “damaklarının şenlenmesi” benim için bir mutluluk kaynağı. Bir yemeği hissetmek ona ve yemeği yaptığınız kişiye saygıdan geçer, kaldı ki mutfaktaki en büyük kuraldır saygı… Bu meslek bence başlı başına bir sanat dalı... İşte bu yüzden aşçılık bölümünde okumaya karar verdim.

Okulu bitirdikten sonra İYTE ile yollarınız nasıl kesişti?

Son sınıftan sonra Antalya Kemer Çamyuva Simena Tatil Köyü’nde staj yaptım. Daha sonra diplomamı aldıktan sonra restoranlarda aşçılık yapmaya başladım. Karaca Otel’de çalışırken, Hilton’da yapılan bir yarışmada İzmir’in en genç aşçıbaşı seçildim. Sanırım 1994 senesiydi. İki yıl sonra 1996’da İYTE’nin sınav açacağını öğrendim. Mülakata girdim. Dönemin rektörü Erdal Saygın Hoca benden en sevdiği yemeklerden biri olan zeytinyağlı enginar yapmamı istedi. Benimle beraber mülakata giren başka arkadaşlar da vardı. Benim yaptığım enginarı çok beğendi. Bir de İspanyol omlet istedi, sadece ben yapabildim ve çok beğenildi. Burada bir sosyal tesis kurulacağını ve benim de burada çalışmamı istediğini belirtti. 1997 yılından bu yana İYTE’de yani 17 senedir buradayım. Daha sonra 2008 yılında yükselme sınavına girdim. Sınavda başarılı olunca Mimarlık Fakültesi’ne Bilgisayar İşletmeni olarak atandım.


Ancak İYTE sanırım zaman zaman yeteneğinizle ilgili yardımınıza başvuruyor.

Evet, İYTE’de davet, açılış vb. etkinlikler sık sık yapılır. Benden kokteyl organizasyonu için zaman zaman yardım istenir. Her şeyin İYTE’nin ismine yakışır bir şekilde yapılması için elimden geleni yaparım. Masaların süslenmesi, kokteyl menülerinin hazırlanmasını büyük bir titizlikle kontrol ederim.

Yemek yapmayı çok seviyorum. Misafir geldiğinde yemekleri ben hazırlarım. Sofrayı ben kurarım. Benim için bir nevi meditasyon. İşin yorgunluğunu atmamı sağlıyor. Yemek hazırlama süreci bitene kadar da kimseyle muhatap olmam. Kimseyi de mutfağıma sokmam. Hünkârbeğendi ve tiramisu spesiyalimdir. Öğretim görevlilerimiz bir araya geldikleri zaman benden talepte bulunurlar. Ben de büyük bir keyifle onlara sofra hazırlarım. Pasta servislerini organize ederim. Bu konuda mütevazı olamayacağım, sanırım doğal bir yeteneğim var. Mutfak benim hobim.

İYTE ile ilgili düşünceleriniz nedir?

İYTE benim için çok değerli. Hakikaten İYTE’ye canım feda. Önceleri uzak olduğu için sorun ediyorduk. Doğayla iç içeyiz, denize çok yakınız, önü çok açık bir üniversite. Buradan mezun olan öğrencilerin iyi iş yerlerinde çalıştıklarını görünce büyük bir gurur duyuyorum. İYTE’nin ilk memurlarındanım. Belki bu yüzden İYTE’nin bir parçası olmak benim için bir övünç kaynağı. İYTE’nin gizli kahramanlarından biriyim diyebilirim. İYTE’de organizasyon denilince akla ilk gelen isim benim. Önümüzdeki günlerde İYTE’nin daha başarılı bir kurum olacağından eminim.

Röportaj: Özge Öztürk Topal



Personel Manzaraları - Cengiz Duyuk ile Röportaj

Personel Manzaraları - Cihat Küçükbyacı ile Röportaj



 
Son Güncelleme : Doğan Evecen 24.04.2014 15:48
İçerik Sorumlusu : Okt. Doğan Evecen  
 
Öğrenci Bilgi Sistemi İYTE Web Mail İYTE Kütüphane Mezunlar Nerede İYTE Bülten İZTEKGEB Atmosfer TTO İzmir Üniversiteleri İYTE'de Ne Nerede?